joi, 22 decembrie 2011
miercuri, 14 decembrie 2011
duminică, 4 decembrie 2011
Biserica din suflete
Există, cu siguranţă, în România de azi o febrilitate în ceea ce priveşte ridicarea de lăcaşuri de cult. E un dinamism caracteristic întregului domeniu al construcţiilor, care cunoaşte un veritabil boom. Un stăvilar a fost măturat din cale, restricţiile de odinioară s-au risipit ca fumul şi ceaţa şi nici chiar scumpetea exorbitantă adesea a lucrărilor ziditoare nu poate împiedica acest suflu întemeietor. Energiile acumulate şi jugulate atâta amar de vreme debordează pur şi simplu. Este aceasta starea de spirit ce domneşte şi în sânul bisericii bisericilor la români, în cea ortodoxă. Se ridică cu râvnă, jertfitor, biserici în oraşe şi sate, în singurătăţi monahiceşti, în ţară şi mai peste tot în lume, unde sunt stabiliţi acum românii pribegiţi în căutare de o viaţă mai bună. Preoţii sunt de obicei cei care, dogorâţi de această dorinţă ziditoare, catalizează şi canalizează elanul şi-i dau sens şi corporalitate. Se înalţă parcă peste tot sfinte lăcaşuri unele mai falnice, altele mai umile, unele atingând acel prag râvnit şi dezirabil al armoniei şi frumuseţii cuviincioase, altele lipsite, din păcate, de fiorul înălţător ce-ar trebui să nimbeze fiecare asemenea îndumnezeită întrupare.
Nu prea des lucrurile se săvârşesc în aşa fel, încât să atingă acest orizont şi înveşmântarea noilor biserici să aibă atributele minunate ale expresivităţii celei chemătoare. De aceea m-am simţit bucuros să descopăr în Tătăraşi, un cartier ieşean al străvechimii târgului nostru celest, schimbat nu tocmai fericit în anii trecutului regim şi transformat într-un gigant dormitor colectivist, o zidire bisericească plăsmuită cu inspiraţie, modelată cu unicitate şi cu simţul profund al frumosului. Biserica, aflată în construcţie de la începutul acestui nou mileniu, şi-a conturat silueta impunătoare şi elegantă. E situată pe strada Vasile Lupu, la capătul de jos al cornişei, în apropiere de magazinul Flora. Hramul ales pentru noul lăcaş - Intrarea Domnului în Ierusalim. Construcţia are monumentalitate. E învăluită şi impregnată de Duh Sfânt şi colindată de cântecul armoniei şi emoţiei estetice. Bizanţul respiră prin unele dintre componentele sale arhitecturale, mai ales prin turla ce aduce aici, în Tătăraşi, mireasmă din Ierusalimul primitor al lui Iisus. Alte elemente exprimă cu pregnanţă tendinţele arhitecturii contemporane. O fac într-o manieră bine temperată şi se armonizează cu modernitatea mult umanizată de vegetaţie şi de mâna omului a cartierului tătărăşean.
Această nouă biserică este fructul priceperii, pasiunii, bunului-gust de care au dat dovadă parohul de aici, părintele Dumitru Boboc, şi arhitectul George Carapanu. Nu mai puţin însemnată a fost contribuţia oamenilor, cei care au ştiut să scoată din austeritatea sa de beton acest cartier şi să-l întoarcă spre poezia şi patriarhalitatea lui proverbială. Au alcătuit împreună o echipă şi au lucrat cu iscusinţă, devoţiune, dragoste. Au ridicat biserica din zid, dar în acelaşi timp, lucru admirabil, au durat biserica din suflete.
Construcţia acestei biserici se petrece ca într-un fel de înminunare. Se ţese o solidaritate în jurul unui proiect şi, totodată, se iscă o împreunare în spirite şi o cuminecare cu Dumnezeu.
Autor: Grigore Ilisei
Sursa: doxologia.ro
miercuri, 23 noiembrie 2011
Programul liturgic şi de spovedanie din Postul Naşterii Domnului
Miercuri:
- 16.00 - Spovedanie
- 17.00 - Acatistul Sf. Vasile cel Mare
Vineri:
- 07.00 - Spovedanie
- 08.00 - Sfinţirea apei şi Sf. Maslu
- 07.30 - Sfânta Liturghie
- 09.00 - Pomenirea morţilor
- 16.00 - Spovedanie
- 17.00 - Vecernia
- 08.00 - Utrenia
- 09.30 - Sfânta Liturghie
marți, 3 mai 2011
Programul liturgic
Miercuri:
- 17.00 - Acatistul Sf. Vasile cel Mare
Vineri:
- 08.00 - Sfinţirea apei şi Sf. Maslu
- 07.45 - Sfânta Liturghie
- 09.00 - Pomenirea morţilor
- 17.00 - Vecernia
- 08.00 - Utrenia
- 09.30 - Sfânta Liturghie
sâmbătă, 23 aprilie 2011
Programul liturgic din Săptămâna Luminată
Sâmbătă 23 aprilie:
23.45 - Slujba Învierii
Duminică 24 aprilie:
01.30 - Sfânta Liturghie
13.00 - Vecernie (Învierea a doua)
Luni 25 aprilie:
08.00 - Utrenia
09.00 - Sfânta Liturghie
Marţi 26 aprilie:
08.00 - Utrenia
09.00 - Sfânta Liturghie
Vineri 29 aprilie:
08.00 - Sfânta Liturghie
10.00 - Aghiazma mică
Duminică 1 mai:
08.00 - Utrenia
09.30 - Sfânta Liturghie
luni, 18 aprilie 2011
duminică, 17 aprilie 2011
Pelerinaj în Egipt şi Israel 2010
vineri, 11 martie 2011
Programul liturgic şi de spovedanie din Postul Mare
Miercuri:
- 16.00 - Spovedanie
- 17.00 - Acatistul Sf. Vasile cel Mare
Vineri:
- 07.00 - Spovedanie
- 08.00 - Sfinţirea apei şi Sf. Maslu
- 07.30 - Sfânta Liturghie
- 09.00 - Pomenirea morţilor
- 16.00 - Spovedanie
- 17.00 - Vecernia
- 08.00 - Utrenia
- 09.30 - Sfânta Liturghie
joi, 6 ianuarie 2011
Predică la Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
Iubiţi credincioşi,
Biserica noastră a rânduit ca în ziua următoare praznicului Botezului Domnului, să fie sărbătorit şi acela prin care s-a săvârşit botezul în apa Iordanului, Sfântul Prooroc şi Înaintemergător al Domnului, Ioan Botezătorul.
Mântuitorul Hristos l-a prezentat pe Sfântul Ioan Botezătorul ca fiind „cel mai mare om născut din femeie” şi într-adevăr, întreaga sa viaţă şi activitate îl arată ca un om fără egal, care nu poate fi comparat cu altcineva decât în înţelesul că este mai mare decât toţi ceilalţi.
miercuri, 5 ianuarie 2011
Părintele Cleopa Ilie - Botezul lui Iisus și Botezul creștin
Adevărat, adevărat zic ție, de nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre întru împărăția lui Dumnezeu.
(Ioan 3, 5)
Botezul este Taina în care, prin întreita cufundare în apă, în numele Sfintei Treimi, cel ce se botează se curățește de păcatul strămoșesc și de toate păcatele făcute până la botez, se naște la o viață spirituală nouă și devine membru al trupului tainic al Domnului, al Bisericii lui Hristos.